Nedelja Kvaliteta Srbije 2023

32 po redu Manifestacija Nedelja kvaliteta Srbije održana je 9 i 10 Marta 2023 u Beogradu u Privrednoj Komori Srbije. 

Moje izlaganje "Kvalitet: Kuda ide? Prošlost,sadašnjost i budućnost- Pogled iz Srbije" možete videti ovde

Komentari (0 Komentara)

Okrugli sto -vebinar Novi ISO IEC 27001

Asocijacija za kvalitet i standardizaciju Srbije održala je 30 Novembra 2022, besplatni trosatni vebinar pod temom "Izmene ISO 27001&ISO 27002 - Šta sada?". Učesnici su upoznati sa glavnim izmenama ISO IEC 27001 i iSO IEC 27002 i vodila se diskusija o daljim aktivnostima već sertifikovanih kao i organizacija koje se pripremaju. Slajdove za uvodno izlaganje možete videti ovde.

 

Komentari (0 Komentara)

Vlada i Prijatelji Caffe 8

Caffe uvodVlada i Prijatelji Caffe 8, održan 29 Aprila 2022 sa temom "Šta je novo kod ISO 27001&ISO 27002 standarda?" sa 8 učesnika. Uvodni materijal možete videti ovde.

Komentari (0 Komentara)

Vlada i Prijatelji Caffe 7

Caffe uvod

Vlada i Prijatelji Cafffe 7 je održan 19 Januara 2022, sa temom " Digitalizacije i Industry 4.0 -još uvek više san nego realnost u Srbji?".

Sastanku je prisustvovalo 9 učesnika. Uvodne slajdove možete videti ovde.

 

Komentari (0 Komentara)

Vlada i Prijatelji Caffe 6

Caffe uvod

Vlada i Prijatelji Caffe 6 održan 19 Novembra 2021 obraživao je temu " Da li Srbiji treba motivacioni program -Godina kvaliteta?".

Raspravi učestvovalo 5 osoba. 

Komentari (0 Komentara)

Vlada i prijatelji Caffe 5

Caffe uvod

Vlada i Prijatelji Caffe 5, održan 15.10.2021, sa temom "Novi Codex Alimentarius 2020 je usvojen. Da li smo spremni?".

Gost uvodničar Prof Dr Radomir Radovanović - Lale. Broj učesnika 21. Pregled snimka sa sastanka.

Komentari (0 Komentara)

Vlada i Prijatelji Caffe 4

Caffe uvod

Vlada i Prijatelji Caffe 4 održan je 17 Septembra 2021 sa temom "Zašto se nedovoljno primenjuju metode unapređenja kvaliteta?".

Bilo je 7 učesnika i 12 učesnika ankete pre sastanka. 

Uvodnu prezentaciju možete videti ovde.

 

Komentari (0 Komentara)

Vlada i Prijatelji Caffe 3

Caffe uvod

Vlada i Prijatelji Caffe 3 je održan 20.08.2021 sa temom "Liderstvo - da li je samo prvi princip ili najvažniji korak u uspostavljanju sistema menadžmenta?"  Gost i uvodničar je bio Dragan Vitezović. Broj učesnika 5. 

 

Komentari (0 Komentara)

Vlada i Prijatelji Caffe 2

Caffe uvod

Caffe 2 je održan 16 Jula 2021 sa temom "Kako oceniti primenu i sertifikacije menadžment sistema u Srbiji, od 1987 do danas?".

Bilo je 9 učesnika i diskutovano je skoro 2,5 sata.

Uvodni materijal možete videti ovde!

Komentari (0 Komentara)

Nedelja kvaliteta Srbije 2022

Na ovogodišnjoj manifestaciji Nedelja kvaliteta Srbije u 10 i 11 Marta, u Beogradu, održao sam referat " Industry 4.0  - još uvek više san nego realnost u Srbiji?".

Komentari (0 Komentara)

Vlada i Prijatelji Caffe 1

Caffe uvod

Od Juna 2021 godine, napravljen je novi Veb sajt  Vlada i prijatelji Caffe kao virtuleno mesto za sastanke i kafenisanje,  kojim se pozivaju učesnici  na druženje i "on line"  gustiranje kafe, uz diskusije i priče o interesantnim i novim stručnim temama. U utvrđenim terminima, petkom od 10 do 14 h, što se vide u Kalendaru,  zakazuju se video sastanci, sa slobodnim učešćem svih koji to žele. 

Kafa ili piće su  obavezni kao i dobro raspoloženje za druženje, priču, diskusiju, i razmenu mišljenja. Zvaćemo i goste, domaćine susreta, da nam pričaju o svojim uspesima, dilemama,  problemima  i stavovima. Razmena iskustava i širenje znanja i veština su svakako glavni ciljevi ovih sastanaka.

Caffe 1 je održan 18 Juna 2021 sa "Da li se radna mesta profesionalaca kvaliteta menjaju-zašto i kako?"

Bilo je 12 učesnika i diskutovano je skoro 3 sata.

Uvodni materijal možete videti ovde!

Komentari (0 Komentara)

Nedelja kvaliteta 2021

Trideseta manifestacija „Nedelja kvaliteta 2021“ planirana kao i uvek u prvoj polovini Marta ove godine, nije mogla da se održi, iz svakako veoma jasnih razloga prouzrokovanim Pandemijom Covid-19.Organizatori pomeraju održavanje ove tradicionalne,i ove godine, jubilarne manifestacije, za naredne mesece, očekujući da će doći do uslova da će javna okupljanja biti moguća i dozvoljena. 

Za detalje o manifestaciji pogledajte sajt FQCE.   

U prilogu možete videti rad (verziju poslatu FQCE) koji sam pripremio za ovu manifestaciju, uz ogromnu želju da se ipak i u živo, sretnemo trideseti jubilarni put u Beogradu.

Komentari (0 Komentara)

Svetski dan kvaliteta 2020

Ovogodišnja proslava Svetskog Dana Kvaliteta, zbog mera zaštite od corona virusa koje su na snazi u Srbiji, nije održan, u fromalnom smuslu. Tradicionalno savetovanje „Kvalitetom u svet“, koje organizuju FQCE u saradnji sa Privrednom Komororm Srbije a pod kokroviteljastvom MInistarstva Privrede RS nije održano. Međutim sproveden 26. po redu konkurs za Nacionalnu nagradu za poslovnu izvrsnost – “Oskar kvaliteta 2020”.
Nagrade su dodeljene povodom Svetskog dana kvaliteta i dostavljene su dobitnicima lično. Pretplatnicima časopisa „Kvalitet i izvrsnost“ i drugim zainteresovanima, na sajtu FQCE su prezentovani radovi autora planirani za ovogodišnje savetovanje. V. Simić je pripremio rad "Budućnost ocenjivanja i proveravanja - Svetski dan Kvaliteta 2020, Beograd"

Komentari (0 Komentara)

Okrugli sto "Budućnost remote audita"

Ovogodišnji skup Asocijacije za kvalitet i standardizacije iz Kruševca, održan je kao "on line" varijanta od 25 - 27.11. 2020 godine. Skup je započeo sa okruglim stolom "Budućnost remote audita", 25 Novembra u 17 h. Nakon kratkog uvodnog izlaganja (V. Simić), 30 učesnika je vodilo veoma interesantnu diskusija, koja je trajala do 20 h. U prilogu imate linkove za Uvodno izlaganje i Zaključke okruglog stola.

Komentari (0 Komentara)

"Standards and Industry 4.0-first reflections"

A copy of the paper prepared for the conference Association "E -razvoj" (E-development) in October 2020 in Belgrade.

 The central theme of this year's tenth-anniversary conference, "The Impact of digitization on the changes in business processes," certainly could not pass from the story of the standards and their application in the future, on the Industry 4.0

My exposure under entitled "Standards and Industry 4.0-first reflections" include reflections on

 • Trends in standardization at international, regional, national, formal, and informal participants
 • How dependent is Industry 4.0 on standardization
 • Examples of activities of some interesting national programs such as Germany and the USA
 • Needs to increase every day, international activities in the development of standards that will follow the unstoppable pace of digitalization as part of Industry 4.0
 • Serbia's single common platform and strategy for Industry 4.0 would significantly integrate all stakeholders' efforts to achieve the goals successfully.
 • Assumptions and predictions that standardization development should go faster than it is today to provide the necessary answers to all elements of Industry.4.0. I assume that the groups of standards related to all types of verifications, such as testing, control, inspection, monitoring, review, and audits standards, will develop much faster than the technical standards themselves. You can identify those in last years activities in standard development at the international level at ISO, IEC, EIIII, ITU, regional at ETSI, or national as DIN, for good example.

 

You have the opportunity to see the Serbian version of my presentation prepared for this conference.

Konferencija E razvoj 2020

 

Komentari (0 Komentara)

"The future of assessment and certification of management systems"

 V. Simić - Prilog napisan 06..09.2020 za Linkedin. Prevod dela referata pripremljenog za 29 proslavu Svetskog dana kvaliteta u Beogradu, u organizaciji Fonda za kvalitet i izvrsnost.

Komentari (0 Komentara)

Vebinar "Remote interna provera"

Vebinar " Kako se pripremiti za remote internu proveru?"

8 i 9 Septembra u organizaciji Instituta za standardizaciju Srbije, održao sam vebinar posvećen svim elementima remote provere u internim proverama menadžment sistema. Prikazane su metode i tehnike kao i praksa planiranja i izvršenja proveravanja, oprema i IT rešenja, koja se mogu koristiti u internim proverama. Vebinar je razradio najznačajnijih tema samoga procesa, metoda i tehnika, kompetentnosti internih proveraivača, rizika za ove interne provere, opremu i tehnike proveravanja. Pripremljena su i dve vežbe za timove učesnika, za najnteresantnije teme i izazove remote proveravanja - pripremu planova za remote proveravanje i pronalaženje alternativnih izvora objektivnih dokaza provere u slučajevima kada planirane aktivnosti proveravanja i komunikacija ne mogu da se ostvare.

Webinar ISS

Komentari (0 Komentara)

Remote audit Vebinar

Prvi vebinar o remote proveravanju

31 Augusta 2020 održao sam jednodnevni vebinar "Remote audit-zašto, kada i kako?"  kome je prisustvovalo 14 učesnika. Ovaj prvi kurs pripremio sam  za Institut za standardizaciju Srbije. U ovome trosatnom prikazane su osnobne koncepcije i metode i tehnike proveravanja na daljinu kod svih vrsta proveravanja. Učesnici su pokazali veliki interes za ove nove metode i tehnike proveravanja, koje očigledno nalaze svoje mesto u praksi proveravanja.

 

 Remote audit WEbinar

Komentari (0 Komentara)

Obuke i saveti - jedan na jedan

Personalna obuka ("One to one" training) je obuka koja je namenjena pojedincima i pruža mogućnost da za veoma kratak rok dobijete znanja potrebna za realizaciju ličnih ili poslovnih razvojnih ciljeva, upoznate najinteresantnije metode i tehnike, spoznate šta se dešava u oblasti od interesa. 

 

To će Vam omogućiti da

 • imate priliku da budete sami na nastavi i konsultacijama koje su Vam potrebne 
 • imate mogućnosti da se teme prilagode vašim ličnim potrebama, po temama, vrememu trajanja i vremenu odvijanja
 • imate mogućnosti da dobijete odgovore na vaša pitanja i dileme iz prakse, u trenutku kada Vam trebaju, ne ćekajući da ona dođu na dnevni red nastave ili planove organizacija za obuku
 • imate mogućnost da dobijete obuku i savet kada vam treba i koliko Vam treba
 • imate mogućnost da učestvujte u nastavi kada Vam odgovara i kada želite u okviru dogovorenog programa.

 

Teme možete predložiti i sami ali evo nekoliko predloga, za koje mislimo da će biti interesantne i Vama 

 • Organizacija i izvođenje internih provera menadžment sistema u Vašoj organizaciji
 • Primena koncepta razmišljanje na bazi rizika u vašim menadžment sistemima 
 • Kako izabrati pravi KPI za procese u Vašim menadđment sistemima?
 • Upoznavanje novozaposlenog za osnovama menadđment sistema
 • Kako izabrati metode za unapređenja kvaliteta u vašoj organizaciji?
 • Kako organizovati proveru preko druge strane vaših autosors partnera?
 • Kako pratiti troškove kvalita u vašoj organizaciji?
 • Kako organizovati remote internu proveru?
 • Šta svaki kontrol treba da zna?
 • Šta svaki menadžer treba da zna o kvalitetu?
 • Kako da ocenimo uspešnost i vrednost našega menadžment sistema?
 • Kako da započnemo uprvaljanjem znanjem u našoj organizaciji ?
 • Kako da pripremimo program pripreme za Industry 4.0?
 • Kako da pripremimo program razvoja kulture kvaliteta?

 

Javite se za dopunske infromacije za ovu vrstu obučavanja.

 

 

Komentari (0 Komentara)

Kontakt