Caffe uvod

Vlada i Prijatelji Caffe 4 održan je 17 Septembra 2021 sa temom "Zašto se nedovoljno primenjuju metode unapređenja kvaliteta?".

Bilo je 7 učesnika i 12 učesnika ankete pre sastanka. 

Uvodnu prezentaciju možete videti ovde.

 

Komentari (0 Komentara)

Caffe uvod

Od Juna 2021 godine, napravljen je novi Veb sajt  Vlada i prijatelji Caffe kao virtuleno mesto za sastanke i kafenisanje,  kojim se pozivaju učesnici  na druženje i "on line"  gustiranje kafe, uz diskusije i priče o interesantnim i novim stručnim temama. U utvrđenim terminima, petkom od 10 do 14 h, što se vide u Kalendaru,  zakazuju se video sastanci, sa slobodnim učešćem svih koji to žele. 

Kafa ili piće su  obavezni kao i dobro raspoloženje za druženje, priču, diskusiju, i razmenu mišljenja. Zvaćemo i goste, domaćine susreta, da nam pričaju o svojim uspesima, dilemama,  problemima  i stavovima. Razmena iskustava i širenje znanja i veština su svakako glavni ciljevi ovih sastanaka.

Caffe 1 je održan 18 Juna 2021 sa "Da li se radna mesta profesionalaca kvaliteta menjaju-zašto i kako?"

Bilo je 12 učesnika i diskutovano je skoro 3 sata.

Uvodni materijal možete videti ovde!

Komentari (0 Komentara)

Trideseta manifestacija „Nedelja kvaliteta 2021“ planirana kao i uvek u prvoj polovini Marta ove godine, nije mogla da se održi, iz svakako veoma jasnih razloga prouzrokovanim Pandemijom Covid-19.Organizatori pomeraju održavanje ove tradicionalne,i ove godine, jubilarne manifestacije, za naredne mesece, očekujući da će doći do uslova da će javna okupljanja biti moguća i dozvoljena. 

Za detalje o manifestaciji pogledajte sajt FQCE.   

U prilogu možete videti rad (verziju poslatu FQCE) koji sam pripremio za ovu manifestaciju, uz ogromnu želju da se ipak i u živo, sretnemo trideseti jubilarni put u Beogradu.

Komentari (0 Komentara)

Ovogodišnja proslava Svetskog Dana Kvaliteta, zbog mera zaštite od corona virusa koje su na snazi u Srbiji, nije održan, u fromalnom smuslu. Tradicionalno savetovanje „Kvalitetom u svet“, koje organizuju FQCE u saradnji sa Privrednom Komororm Srbije a pod kokroviteljastvom MInistarstva Privrede RS nije održano. Međutim sproveden 26. po redu konkurs za Nacionalnu nagradu za poslovnu izvrsnost – “Oskar kvaliteta 2020”.
Nagrade su dodeljene povodom Svetskog dana kvaliteta i dostavljene su dobitnicima lično. Pretplatnicima časopisa „Kvalitet i izvrsnost“ i drugim zainteresovanima, na sajtu FQCE su prezentovani radovi autora planirani za ovogodišnje savetovanje. V. Simić je pripremio rad "Budućnost ocenjivanja i proveravanja - Svetski dan Kvaliteta 2020, Beograd"

Komentari (0 Komentara)

A copy of the paper prepared for the conference Association "E -razvoj" (E-development) in October 2020 in Belgrade.

 The central theme of this year's tenth-anniversary conference, "The Impact of digitization on the changes in business processes," certainly could not pass from the story of the standards and their application in the future, on the Industry 4.0

My exposure under entitled "Standards and Industry 4.0-first reflections" include reflections on

 • Trends in standardization at international, regional, national, formal, and informal participants
 • How dependent is Industry 4.0 on standardization
 • Examples of activities of some interesting national programs such as Germany and the USA
 • Needs to increase every day, international activities in the development of standards that will follow the unstoppable pace of digitalization as part of Industry 4.0
 • Serbia's single common platform and strategy for Industry 4.0 would significantly integrate all stakeholders' efforts to achieve the goals successfully.
 • Assumptions and predictions that standardization development should go faster than it is today to provide the necessary answers to all elements of Industry.4.0. I assume that the groups of standards related to all types of verifications, such as testing, control, inspection, monitoring, review, and audits standards, will develop much faster than the technical standards themselves. You can identify those in last years activities in standard development at the international level at ISO, IEC, EIIII, ITU, regional at ETSI, or national as DIN, for good example.

 

You have the opportunity to see the Serbian version of my presentation prepared for this conference.

Konferencija E razvoj 2020

 

Komentari (0 Komentara)

Vebinar " Kako se pripremiti za remote internu proveru?"

8 i 9 Septembra u organizaciji Instituta za standardizaciju Srbije, održao sam vebinar posvećen svim elementima remote provere u internim proverama menadžment sistema. Prikazane su metode i tehnike kao i praksa planiranja i izvršenja proveravanja, oprema i IT rešenja, koja se mogu koristiti u internim proverama. Vebinar je razradio najznačajnijih tema samoga procesa, metoda i tehnika, kompetentnosti internih proveraivača, rizika za ove interne provere, opremu i tehnike proveravanja. Pripremljena su i dve vežbe za timove učesnika, za najnteresantnije teme i izazove remote proveravanja - pripremu planova za remote proveravanje i pronalaženje alternativnih izvora objektivnih dokaza provere u slučajevima kada planirane aktivnosti proveravanja i komunikacija ne mogu da se ostvare.

Webinar ISS

Komentari (0 Komentara)

Prvi vebinar o remote proveravanju

31 Augusta 2020 održao sam jednodnevni vebinar "Remote audit-zašto, kada i kako?"  kome je prisustvovalo 14 učesnika. Ovaj prvi kurs pripremio sam  za Institut za standardizaciju Srbije. U ovome trosatnom prikazane su osnobne koncepcije i metode i tehnike proveravanja na daljinu kod svih vrsta proveravanja. Učesnici su pokazali veliki interes za ove nove metode i tehnike proveravanja, koje očigledno nalaze svoje mesto u praksi proveravanja.

 

 Remote audit WEbinar

Komentari (0 Komentara)

Personalna obuka ("One to one" training) je obuka koja je namenjena pojedincima i pruža mogućnost da za veoma kratak rok dobijete znanja potrebna za realizaciju ličnih ili poslovnih razvojnih ciljeva, upoznate najinteresantnije metode i tehnike, spoznate šta se dešava u oblasti od interesa. 

 

To će Vam omogućiti da

 • imate priliku da budete sami na nastavi i konsultacijama koje su Vam potrebne 
 • imate mogućnosti da se teme prilagode vašim ličnim potrebama, po temama, vrememu trajanja i vremenu odvijanja
 • imate mogućnosti da dobijete odgovore na vaša pitanja i dileme iz prakse, u trenutku kada Vam trebaju, ne ćekajući da ona dođu na dnevni red nastave ili planove organizacija za obuku
 • imate mogućnost da dobijete obuku i savet kada vam treba i koliko Vam treba
 • imate mogućnost da učestvujte u nastavi kada Vam odgovara i kada želite u okviru dogovorenog programa.

 

Teme možete predložiti i sami ali evo nekoliko predloga, za koje mislimo da će biti interesantne i Vama 

 • Organizacija i izvođenje internih provera menadžment sistema u Vašoj organizaciji
 • Primena koncepta razmišljanje na bazi rizika u vašim menadžment sistemima 
 • Kako izabrati pravi KPI za procese u Vašim menadđment sistemima?
 • Upoznavanje novozaposlenog za osnovama menadđment sistema
 • Kako izabrati metode za unapređenja kvaliteta u vašoj organizaciji?
 • Kako organizovati proveru preko druge strane vaših autosors partnera?
 • Kako pratiti troškove kvalita u vašoj organizaciji?
 • Kako organizovati remote internu proveru?
 • Šta svaki kontrol treba da zna?
 • Šta svaki menadžer treba da zna o kvalitetu?
 • Kako da ocenimo uspešnost i vrednost našega menadžment sistema?
 • Kako da započnemo uprvaljanjem znanjem u našoj organizaciji ?
 • Kako da pripremimo program pripreme za Industry 4.0?
 • Kako da pripremimo program razvoja kulture kvaliteta?

 

Javite se za dopunske infromacije za ovu vrstu obučavanja.

 

 

Komentari (0 Komentara)

IRCA je dozvolila svojim ovlaštenim trening organizacijama da prema posebno utvrđenim pravilima, organizuje petodnevnu obuku za ocenjivače svih menadžment sistema kao webinare, sa nastavom i vežbanjima kroz on line - remote module i polaganjem pismenog ispita na kraju u učionici. Euroquality Group je organizovala 9 dnevni webinar od 13 do 25 Maja, u Beogradu. Najsavremeniji webnar alati omogućili su veoma efikasno odvijanje nastave, sva vežbanja, timski rad, i kontinualno dnevno ocenjivanje učesnika.

Ovo je svakako veoma interesantna praksa i izazov za postizanje i održavanje kompetentnosti ocenjivača. Ovaj način obuke ocenjivača je, već u prvom pokušaju, pokazao da ima mnogobrojne prednosti i svakako da ga treba dalje širiti i razvijati. Verovatno je i za očekivati da će sada, kada je probijen led, i obuka ocenjivača i proveravača svih vrsta, biti zasnovana na savremenim tehnološkim rešenjima on line treninga.

Pogledajte sta je nekoliko učesnika reklo nakon webinara i napisalo u zajedničkoj poruci.

Dejan Pintovic

Odluka IRCA da dozvole obuku za ISO 27001 putem Webinara sa drugačijim rasporedom vremena, za mene je bio pun pogodak. Dobio sam isti kvalitet obuke (bez premca uz predavača, g. Vladu Simića), uz sve udobnosti koje pristup sa Web predavanjima sobom nosi. Naime, drugačiji termin raspored obuke, omogućio mi je da puno kvalitetnije raspolažem vremenom. Bilo je sasvim dovoljno vremena i za pripremu, posao, pa i vremena za opuštanje. Za razliku od ovog načina, obuka od 5 dana u kancelarijama Predavača, zbog svoje intezivnosti, ne dozvoljava vreme za bilo šta osim za bavljenje obukom, što je u današnje vreme sve intenzivnijih poslovnih zahteva, po mom ličnom stavu, otežavajuća okolnost. 

Srđan Cicmil

 Izuzetno mi je zadovoljstvo bilo imati Vladimira za predavaća. Njegova strast i bogato iskustvo su mi učinili predavanje nezaboravnim. Zbog aktuelne situacije je kurs organizovan online, što se dobro pokazalo. Alat je omogućio nesmetanu interakciju i timski rad. i spasio me svakodnevnog putovanja, koje je uvek rizično i gubljenje vremena!

IMG 20200529 182841118

Komentari (0 Komentara)

In continuation of the presentation of the article on Industry 4.0 at the Quality Week 2020 in Belgrade, " Industry 4.0 - Quality 4.0: Human recourses competences- main risks or opportunities?", you can also view the English translation of the PPT slideshow at this event at the beginning of March this year.

Komentari (0 Komentara)

Milan 3 

Da, već je prošlo godinu dana kako nas je napustio. Skoro u isto vreme u martu 2007, napravljena je i ova slika sa prvog kursa za IRCA ocenjivače ISO 27001, koji smo, Milan i ja, održali sa kolegom Allenom Rutherfordom iz Velike Britanije. 

Mnogo nam nedostaješ Milane.Uvek ćeš biti u našim mislima, pričama i sećanjima.

Tvoji prijatelji i kolege

Komentari (0 Komentara)

Koronavirus – Rad od kuće

Mnogo je organizacija koje su donele odluku da se veliki deo aktivnosti izvodi od kuće.  Da li ovo trenutak da se posvetimo nekim temama i pitanjima za koje u redovnim stanjima nemamo vremena, hrabrosti ili ne dobijamo zadatke da ih rešavamo?

Kakav nam je krizni menadžment, da li ga imamo i kako je odradio ovu vanrednu situaciju? A kako menadžment kontiuiteta poslovanja? Šta je sa planiranjima, sada je potrebnije neko ikada?

Kako smo izvršili ocenjivanje rizika i prilike u našim menadžment sistemima? Kako smo pplanove tretmana ruzika sproveli i koliko su primenljivi u ovoj situaciji.

Kako smo specificirali bezbednosne mere za situacije rada od kuće?

Šta ćemo raditi tokom mera? A šta posle? Koliko poznajemo tržišta i konkurenciju i tehnološka kretanja u našim oblastima?

Da li imamo krizni tim za ovu situaciju,a imamo li tim koji osmišljava šta ćemo posle?

Da li je ovo vreme da se nešto novo nauči, da li koristimo moderne IT mogućnosti i platforme za to?

Da li nam ljudi koji su se bavili razvojem mogu da se posvete dugoročnijem planiranju razvoja, jer nisu opterećeni tekućim rešavanjem problema iz proizvodnje, servisiranja ili pružanja usluga?

Da li nam ljudi koji se bave unapređenjemkvaliteta mogu da se posvete detaljnim analizama pravih uzroka n naših problema a ne rešavanju tekućih tehničko tehnoloških problema i grešaka ostalih u kolektivu.

Da li imamo vremena da obnovimo svoja znanja za tekući posao, ono što nam je problem, što smo grešili, imali probleme u izvršavanju poslova?

Da smo detaljno analizirali prigovore i merenja zadovoljstva kupaca, sve ankete koje smo dobili, svaki odgovor?

 Da li smo detaljno pregledali Web sajt, ima li nekih štamparskih grešaka i zaostalih linkova ili infromacija koje su zastarele?

Da li smo dovoljno precizno opisali radne zadatke, opise poslova, ugovore o radu, izjave o poverljivosti, etiče kodekse i druga interna dokumenta u organizacijama

Da li smo uradili sav potreban bekap, ili čišćenje računara, naloga na raznim IT servisima, koje koristimo, kopirali sve što nam treba sa drugih računara ili rezervnih diskova.

Siguran sam da ima još mnogo tema.

Ali u jedno sam potpuno siguran!

Ovo je vreme za pripreme za nove pobede, male i velike!

Komentari (0 Komentara)

Strana 1 od 2

Kontakt

© 2017 Vlada i prijatelji - Powered by: ITService